Város
Hírek, információk
Nevezetességek, látnivalók, vendéglátás
Önkörmányzat
Harangod
Képgaléria
Fórum
Vendéghönyv
 
'.$latogatok.'
'.$UVCS['count']; } ?>

Helyi látnivalók Térségi látnivalók Vendéglátás
 
I. ÉS II. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ

Ha a forgalom megengedi a nézelődést a Nagykálló és Nyíregyháza közötti közúton közlekedőknek, bizonyosan szemükbe tűnik a 2005. november elsején avatott új emlékmű. A két világháború közel nyolcszáz kállói áldozatára eddig is emlékeztünk. Az első emléket, a Fő tér szovjet katona szobrának helyére került kopjafákat 1989-ben állítatta a város közössége. Az áldozatok neve akkor a kopjafák alá került egy urnában. Szerény emlék volt az, amilyen akkori lehetőségeinktől telt.
2004 májusában új emléket rendelt a város Balogh Géza szobrászművésztől. Elkészült, és ott áll a temető dombján. Kálváriára emlékeztető lépcsősor vezet fel, ám félúton megállítanak a faragott kőrelikviák: katonakabát, sapka, sisak, régi könyv, szemüveg, háborúból írott levelek. Újabb lépcsők fölött hat méter átmérőjű dombból kiemelkednek a két háborút szimbolizáló törött hengeres süttői mészkőből faragott oszlopok. A dombot bronz falevelekkel "hintette" be a művész, s minden levélre vésett egy nevet. Ahány oktalanul elpusztított élet, annyit.
Azoknak, akiknek a neveket olvasva feldereng emlékezetében egy-egy régvolt kedves arc, alak, ez az emlékezés, a kegyelet, a gyertyagyújtás helye. Az ifjabbaknak a legfontosabb üzenet: Gondotok legyen arra, hogy NE LEGYEN SOHA TÖBBÉ OKTALAN ÁLDOZATOKAT KÖVETELŐ HÁBORÚ!

vissza

 
© nagykallo.net team Impresszum | Szerzői jogok Utolsó módosítás: