Város
Hírek, információk
Nevezetességek, látnivalók, vendéglátás
Önkörmányzat
Harangod
Képgaléria
Fórum
Vendéghönyv
 
'.$latogatok.'
'.$UVCS['count']; } ?>

Helyi látnivalók Térségi látnivalók Vendéglátás

TÉRSÉGI LÁTNIVALÓK

Kállósemjén
A községben található a Kállay család barokk stílusú kastélya - volt Kállay Miklós miniszterelnök lakóhelye -, amely a település műemléke. A kastély több mint 200 éves, 1763-ban építette két olasz építő, Salvator és Giuseppe Aprilis, Kállay György megrendelésére. A kastélyhoz tartozó park természetvédelmi terület, különösen értékes a kastélyhoz vezető hársfasor. A parkban húzódik meg az egyszerű, mediterrán jellegű kápolna, amely alatti kripta a Kállay család temetkezési helye. Kállósemjén községnek három, építészeti és művészeti szempontból is figyelemre méltó temploma van. Legértékesebb a műemlék jellegű görög katolikus templom, amely a XVIII. század végén került átalakításra késő barokk stílusban. A nagyközség határában fekszik a nagy Mohos-tó. A kifli alakú Mohos területe 2,5 ha. Kitaibel Pál a neves botanikus 1796-ban végzett itt megfigyeléseket. Az Alföld egykori lápi vegetációjának gazdag lelőhelye, utolsó ingó lápja.


Kállósemjén, Kállay-kúria

Máriapócs
A kegyhely kialakulásában alapvető szerepe volt a könnyezés csodájának, amely miatt az egykori fatemplom helyén megépítették a bazilikát. E csoda története 1696-ban kezdődött, amikor a szentliturgia közben az egyik pócsi gazda megriadva látta, hogy az ikonosztáz Istenszülő képén Mária szeméből könnyek folynak, arcvonásai fájdalmat tükröznek. Másnap tömegesen vonultak a templomba és a templom elé a csoda tiszteletére. Az ismételt könnyezés 1715-ben volt és a legutolsó 1905. decemberében, megszakításokkal szinte hónapokon át. Mivel a fatemplom kicsinek bizonyult, 1749-ben megkezdték a kőtemplom építését, mely 1756-ra fejeződött be. 1948-ban XII. Pius Pápa bazilika rangra emelte. A templom művészi képeit Boksay József és Petrasovszky Emánuel festette. Évente 500-600 ezer zarándok keresi fel. Vallási ünnepek, búcsúk alkalmával az ország távoli területeiről és külföldről is jönnek a hívők, turisták, zarándokok. Ezt ismerte el a katolikus egyházfő II. János Pál Pápa, aki 1991. augusztus 18-án magyarországi látogatása alkalmával Máriapócsra is elzarándokolt, és ezzel az egész keresztény világban ismertté tette Máriapócsot.
A szentmisén közel félmillió hívő vett részt.


Máriapócs, Görög katolikus bazilika

Érpatak
A város legjelentősebb történelmi emléke a középkorban épült Görög katolikus kápolna. A város főterén jelenleg kialakítás alatt áll egy pihenőpark.


Érpatak, Görög katolikus kápolna


Újfehértó
A város építészeti emlékei között tartják számon a református, a görög és a római katolikus templom mellett a klasszicizáló stílusú városházát. Az ország határain túl is hírnevet szerzett Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet jelentős sikerekkel büszkélkedhet. 1995 őszén nyitotta meg kapuit az Újfehértói Városi Múzeum. A gyűjtemény zöme a település lakosságától - főleg tanyákról - került vásárlással és közadakozással a múzeumba. A gyűjtemény létrehozói arra törekedtek, hogy a tárgyak segítségével hitelesen idézzék meg a település történetét és a helyi néprajzi hagyomány értékeit.


Újfehértó, Városi Múzeum


Biri
A falu első templomát az 1332-35-ös tizedjegyzék szerint a Boldogságos Szűz (Beata Virgo) tiszteletére szentelték. A mai görög katolikus templom építési idejéről nincsenek adatok, valószínűleg a XIX. században emelték. A volt Kállay kastélyt 1777-ben Kállay János építtette Giuseppe Aprilis olasz építőmesterrel, aki a nagykállói megyeházát is tervezte. Az északi, hullámos fal kialakítása, valamint a folyosó cseh-boltozata még ma is dísze az épületnek.


Biri, Millenniumi Emlékpark


Balkány
A délnyírségi település műemléke a református templom. Késő barokk stílusban épült, de felismerhetők a középkori jellemzők is. Balkány másik műemléképülete a Gencsy család eklektikus stílusban emelt kastélya.


Balkány, Gencsy kastély

Szakoly
Szakoly Község Önkormányzata 1998 augusztusában hagyományteremtő jelleggel indította útjára a "Szakolyi Napok" elnevezésű programsorozatot, amely azóta is megrendezésre kerül és mára már nemzetközi eseménnyé vált. 2005 augusztusában sor került az első, remélhetőleg hagyományteremtő kukoricafesztivál megrendezésére.. A településen országos és nemzetközi versenyre is alkalmas fogathajtó versenypálya került kiépítésre 2000-ben, amelyen 2001-ben került megrendezésre a 37. "Magyar Derby".


Szakoly, Mátyás király díszkút

Nyírmihálydi
Az országosan is értékes műemlékként nyilvántartott templomát a Gut-Keled nemzetség tagjai emeltethették a XIII. század másodi felében. Az akkortájt épített falusi templomok többségére az egyenes szentélyzáródás a jellemző, azonban a félköríves végződés sem tűnik el teljesen, ugyanakkor ez a záródás mindig hosszabb szentélyhez csatlakozik. Erre a megoldásra jó példa a Nyírmihálydi templom. A középkori festésnyomok a hajó északkeleti részén és a szószék környékén is épen maradtak.


Nyírmihálydi, XIII. századi templom

Nyírgelse
A település Árpád-kori műemlék temploma gótikus stílusban épült. A templomot 1696-ban említik először. 2000-ben került átadásra a Millenniumi Emlékpark, amely nyugodt környezetet biztosít a település főterén.


Nyírgelse, Műemlék templom

home l lap tetejére

 
© nagykallo.net team Impresszum | Szerzői jogok Utolsó módosítás: