Város
Hírek, információk
Nevezetességek, látnivalók, vendéglátás
Önkörmányzat
Harangod
Képgaléria
Fórum
Vendéghönyv
 
'.$latogatok.'
'.$UVCS['count']; } ?>

Helyi látnivalók Térségi látnivalók Vendéglátás

HELYI LÁTNIVALÓK

Előző oldal

A volt megyeháza
Szabadság tér 13.
A volt megyeháza épülete (1779 - 1876) 1895-től tébolyda, majd elmegyógy intézet, ma Országos Pszichiátriai Szakkórház. A kétszintes, hatalmas épület, barokk- klasszicista stílusú. Tervezője, építője: Salvator és Giuseppe Aprilis.
 
Református Iszákosmentő Missziói Ház
Kossuth út 25.
1980-ban Dr. Bertók Katalin állami-díjas orvos hozta létre az iszákosmentő mozgalmat, később bekapcsolódott a "Kék kereszt" országos mozgalom. 2002-ben a város ingyenesen adott telket a missziós ház felépítéséhez, amely pályázaton nyert 13 millió forintból épült fel. A kezdeményező a Református Egyház, de az épületben ökumenikus szeretetszolgálat támogatja a gyógyulni akaró alkoholbetegeket, illetve végzi a gyógyultak lelkigondozását. Az épület alapkövét 2002-ben tették le, az átadás 2003-ban történt. Az épületben vasárnap délutánonként istentisztelet, hétfőn esténként a lelkigondozottaknak bibliaórát tartanak.
 
Kállai Kettős
Bátori út 1.
Nagykálló kulturális nevezetessége a Kállai kettős, amelynek műfaja: táncballada. A táncnak meséje, legendája van, egy civakodó, majd kibékülő és boldogan együttmulató szerelmespárról szól.
 
II. Rákóczi Ferenc Művelődési Központ
Bátori út 1.
II. Rákóczi Ferenc Művelődési Központ belső falán van elhelyezve Kodály Zoltán emléktáblája, aki a Kállai kettős című kórusmű zeneszerzője. Általa vált világhírűvé a mű. A kétévente megrendezésre kerülő Kállai Kettős Néptáncfesztivál házigazdájának a szerepét is a művelődési központ látja el.
 
Ratkó József Könyvtár
Bátori út 1.
A Művelődési Központtal egy épületben található a Ratkó József Városi Könyvtár, amely körülbelül 50000 könyvtári egységet tartalmaz. A könyvtár kiállítótermében kerültek elhelyezésre a nagykállói születésű Ámos Imre rajzai, illetve szintén csak itt tekinthető meg Szondi György: Nagykálló sporttörténete.
 
Polgármesteri Hivatal
Somogyi Béla út 5-7.
A múlt század közepén a Kállay családnak épült kúria, ma a város igazgatásának központi helyszíne.
 
Városi Strandfürdő
Bátori út 39.
A strandfürdő a város központjához közel található. A nagykállói strand 10 000 m2-es gyönyörű, parkosított terület, szép fákkal, zöld pázsittal. Május végétől szeptember végéig tart nyitva. 42 fokos gyógyvizével, kellemes környezetben, röplabda-, lábtenisz-, tollaslabda-, és focipályával, büfékkel, kabinos és vállfás öltözőkkel várja látogatóit. Az itt található három medence alapterülete 670, 100, és 180 m2, amelyeknek hőmérséklete 24–26, 28–30, valamint 32–34 ºC. A vízre nátrium-kloridos, jódos, brómos ásványi anyag tartalom jellemző, amelynek köszönhetően kiválóan alkalmas reumatikus megbetegedések kezelésére.
 
A Csodarabbi sírhelye
Nagybalkányi út
Két zsidó temető található Nagykállóban. A Nagybalkányi úton a régi, a Dózsa György úton pedig az új temető. A temetőket kb. 350-400 éve nyitották meg. A régi temetőben a legutolsó temetés 1821-ben történt, zsidó időszámítás szerint 5581-ben, amikor meghalt Jichak Ejzik Taub zci. (Csoda rabbi). bővebben itt
 
Bíróság
Korányi Frigyes út 1.
A bíróság épülete ma kollégiumként és éteremként működik, de korábban volt vendégfogadó, honvédkaszárnya, és börtön.

Előző oldal

 
© nagykallo.net team Impresszum | Szerzői jogok Utolsó módosítás: