Város
Hírek, információk
Nevezetességek, látnivalók, vendéglátás
Önkörmányzat
Harangod
Képgaléria
Fórum
Vendéghönyv
 
'.$latogatok.'
'.$UVCS['count']; } ?>

Helyi látnivalók Térségi látnivalók Vendéglátás

HELYI LÁTNIVALÓK

Következő oldal

Nagykálló főtere Szabadság tér
Ahogyan báró Eötvös József, a nagy reformkori író fogalmazta: "négy végtelen út kereszteződésében" található. A tér meghatározó épülethatárai: nyugatról az egykori megyeháza impozáns épületegyüttese, kelet felől az 1849-ben Úri kaszinó, később gyógyszertár, könyvtár ma Orvosi Rendelőként funkcionáló épület, majd élelmiszerüzlet, Patika, az ősi Gimnázium épületei és Korányi Frigyes szülőháza, délről a Református templom, és a Rákóczi torony, északon az áruház. Közben az országúttal körülírt park, a Szabadság kert. Ez 300 x 50 méteres zöld terület a város központjában. A park ősi fái alatt található a millenniumi emlékmű, a Szabadság-szobor. 2003-ban, a szabadságharc kezdetének 300. évfordulóján itt került elhelyezésre II. Rákóczi Ferenc szobra, melynek környéke térburkolatot kapott. 2004-ben a Vár utca sétánnyá alakult. 2005-ben megvalósult a főtér közelében álló 1830-ban épült kúria felújítása , melyben múzeumot létesítettek. Városunk főterének felújítása jelenleg is folyamatban van. A város vezetésének közeli tervei között szerepel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművének cseréje.
 
Millenniumi emlékmű Szabadság tér
A Millenniumi emlékmű 1896 óta áll a Szabadságkert déli részében a Rákóczi-torony előtt. A polgári és lelki szabadságért való küzdelem emlékéül emelték. A következő felirat olvasható rajta: "Ezen emléktől délkeletre 400 méternyire állott a Kállói Végvár, melyben Bocskay István, Rákóczy György, II. Rákóczy Ferenc a szabadságharcok idején táboroztak, honnan I. Rákóczy György Függetlenségi Kiáltványát a nemzethez kibocsátotta."
 
Református templom Szabadság tér
A Szabadságkert déli oldalát a Református templom és harangtornya, a 60 méter magas Rákóczi torony zárja le. A korábbi fatemplom helyén 1710 körül épülhetett a kőtemplom. 1986 óta három harang szólítja istentiszteletre a híveket.
 
Római katolikus templom Kossuth út 3.
A Római katolikus templom a XVIII. században késő barokk stílusban épült Szent Péter és Szent Pál tiszteletére. Fatornya helyett 1826-ban téglatornyot kapott, majd az1863-as tűzvész után újjáépítésre került.
 
I. és II. Világháborús emlékmű Korányi Frigyes út
2004 májusában új emléket rendelt a város Balogh Géza szobrászművésztől. Elkészült, és ott áll a temető dombján. Kálváriára emlékeztető lépcsősor vezet fel, ám félúton megállítanak a faragott kőrelikviák: katonakabát, sapka, sisak, régi könyv, szemüveg, háborúból írott levelek. bővebben itt
 
Görög katolikus templom Korányi Frigyes út 13.
Az alaprajza hasonlít a gótikus templomokéra, de szentélye a gótikus stílusra jellemző méreteknél kisebb. A támpillérek formája is eltér, inkább barokk stílusú. Építése a XVIII. század első harmadára tehető, így ez Nagykálló legrégebbi épülete.
 
Helytörténeti Múzeum Mártírok utja 66.
2003-ban városunk vezető testülete döntött arról, hogy a Hunyadi és Mártírok útja sarkán lévő régi épületet felújíttatja, és múzeumot rendez be benne. Az épület szerkezetét Dr. Juan Alberto Cabello régész, az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ munkatársa megvizsgálta, és javaslatot tett a helyreállításra. A városunk sikerrel pályázott. 25-25millió pályázaton nyert és önerőként hozzáadott pénz fedezte a minden szempontnak megfelelő helyreállítás költségeit. Az épület átadása 2005. június 4.-én megtörtént. A leendő múzeum tárgyainak helyi gyűjtésével, a tematikusan rendezett anyag bemutatásával, tárlatvezetéssel Harsányi Gézáné helytörténet kutatót bízták meg. A gyűjtött anyag végleges elrendezését a Jósa András Múzeum muzeológus, néprajzos munkatársai segítik majd. Az épület látogatható a 30/582-3551-es telefonszámon történt időpont-egyeztetéssel.
 
Korányi Frigyes emlékház Hunyadi köz 2.
Ebben a házban született tolcsvai báró Korányi Frigyes dr., a főrendi ház tagja, a budapesti királyi tudományegyetem nyilvános rendes tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Szt. István rend kiskeresztese, a magyar orvosképzés kiváló mestere és hazánkban a tuberculosis elleni küzdelem megteremtője 1828. dec. 20-én 1914 óta a ház falán emléktábla is van. A házban orvostörténeti kiállítás található. (Megtekinthető: a fenti telefonszám hívásával történő időpont-egyeztetés után.)
 
Harangod külterület, Arany János út vége
Harangod területe dombos, erdős, ligetes táj, amelyet egy 75 hektáros mesterséges tó tesz még vonzóbbá. Az erdő árnyékot ad, a tó lehetőséget a horgászatra, csónakázásra, tehát a tábor alkalmas a szabadidő tartalmas eltöltésére. Ezen a területen működött 1987-től 1999-ig a Téka-tábor, amelynek kialakításakor hét faépületet építettek Ekler Dezső építész tervei alapján. Ilyen a Tánccsűr, amely csak fából készült, kör alapú, 250 m2 alapterületű, és körülbelül 300 ember befogadására alkalmas építmény. II. Rákóczi Ferenc Művelődési Központ szervezésében létrejött a Kaláris Népművészeti Gyermektábor, ahol népi kismesterségeket sajátíthattak el a fiatalok. Gépjárművekkel aszfalt úton kereshető fel, sőt kerékpárúton is megközelíthető.
 
Ínségdomb Bátori út 136.
Az Ínségdomb 12 méter magas homokdomb, amelynek tetején kilátó áll. Története nem mindennapi. Az Ínségdomb születését egy párját ritkító aszály sújtotta évnek (1780) köszönheti, amikor a tűrés végső határához érkező kállói szegénység a Kiskálló akkori földesurához, Kállay Ferenchez fordult kölcsöngabonáért. Kállay csak azzal a feltétellel volt hajlandó gabonát adni, ha "kamat" fejében dombot emelnek, s a tetejére kilátót ácsolnak számára. A lakosság targoncával, teknővel, dézsával, szakajtóval, köténnyel hordta össze a dombot. A népi lelemény találóan nevezte el Ínségdombnak. A kilátót Nagykálló hagyománytisztelő lakossága a hatvanas években felújíttatta.

Következő oldal

 
© nagykallo.net team Impresszum | Szerzői jogok Utolsó módosítás: 2010.06.01.